
Անհրաժեշտ պարագաները.
-
1/2 բաժակ եփած բրինձ
-
1 տուփ պահածոյացված եգիպտացորեն
-
100 գր ծովախեցգետնի ձողիկներ
-
3 ձու
-
մայոնեզ
-
աղ
-
կոկոսի փաթիլներ
-
գազար
Պատրաստման եղանակը.
Ձվերը եփել, մաքրել, թողնել, որ հովանան: Ծովախեցգետնի ձողիկները, ձվերը, եգիպտացորենը և բրինձը մսաղացով աղալ, ավելացնել մայոնեզ, աղ անել և լավ խառնել:
Զանգվածից գնդիկներ պատրաստել, թաթախել կոկոսի փաթիլների մեջ ու ձնե մարդուկներ պատրաստել: Քիթն ու գլխարկները պատրաստել գազարից:

Անհրաժեշտ պարագաները.
-
250 գր եփած հավի փափկամիս
-
2 խնձոր
-
200 գր պանիր
-
3 ճաշի գդալ մայոնեզ
-
100 գր կարմիր ձկնկիթ
Պատրաստման եղանակը.
Հավի փափկամիսը կտրատել ծղոտանման, խնձորները` մանր, խորանարդաձև, պանիրն անցկացնել քերիչով:
Բաղադրիչները դասավորել հետևյալ շերտերով` հավի փափկամիս, մայոնեզ, խնձոր, մայոնեզ, պանիր, մայոնեզ, ձկնկիթ:
Աղցանին դանակի կամ խոհանոցային բահիկի օգնությամբ աստղի ձև տալ, զարդարել ձվի սպիտակուցով և ձիթապտուղներով այնպես, ինչպես պատկերված է նկարում:

Անհրաժեշտ պարագաները.
-
ձու
-
պինդ պանիր
-
մայոնեզ
-
գազար
-
մսի խճողակ
-
գնդիկավոչ սև բիբար
-
սպագետի
Պատրաստման եղանակը.
Ձվերը եփել, հովացնել, կեղևը մաքրել, երկարությամբ կիսել 2 մասի, դեղնուցները հանել:
Եփած գազարն ու պանիրն անցկացնել քերիչով:
Գազարը, դեղնուցները, պանիրն ու մայոնեզը խառնել իրար, ստացված զանգվածը լցնել սպիտակուցների մեջ ու միացնել, որպեսզի կրկին ստանա ամբողջական ձվի տեսք:
Յուրաքանչյուր այսպիսի լցոնած ձուն պատել մսի խճողակով, մի ծայրը փոքր-ինչ երկարացնել, որպեսզի ոզնու տեսք ստանա, սև բիբարներն ամրացնել որպես աչքեր և քիթ, իսկ հում սպագետիները կոտրատել և խրել վրան` որպես փշեր:
Եփել մինչև 220 աստիճան տաքացված ջեռոցում մոտ 30 րոպե:

Անհրաժեշտ պարագաները.
-
150 գր կարագ
-
20 գր մեղր
-
70 գր շաքարի փոշի
-
դարչին
-
1 փաթեթ վանիլ
-
1/2 նարնջի կեղև (քերած)
-
6 ձու
-
85 գր աղացած նուշ
-
85 գր աղացած մակ
-
աղ
-
80 գր շաքարավազ
-
բուսական յուղ
Պատրաստման եղանակը.
Կարագը հարել մեղրի, 50 գր շաքարի փոշու, մի պտղունց դարչինի, վանիլի և նարնջի կեղևի հետ: Աստիճանաբար ավելացնել ձվի դեղնուցները, ապա նուշն ու մակը:
Սպիտակուցների վրա մի պտղունց աղ լցնել, հարել, ապա ավելացնել շաքարավազն ու կրկին լավ հարել: Ստացված փրփուրն աստիճանաբար ավելացնել հիմնական զանգվածի մեջ` նախ 1/3 մասը, ապա` մնացածը:
Ձևաթավայի վրա բուսական յուղ քսել, ալյուր շաղ տալ, խմորը լցնել մեջը և թխել 175 աստիճան տաքացված ջեռոցում 35 րոպե:
Պատրաստի թխվածքը ջեռոցից հանել, թողնել ձևաթավայի մեջ այնքան, մինչև հովանա, ապա հանել, վրան դասավորել հաստ թղթից կտրված եղևնիներ, շաղ տալ մնացած շաքարի փոշին, ապա եղևնիները զգուշությամբ հանել:

Անհրաժեշտ պարագաները.
խմորի համար.
-
5 ձու
-
8 ճաշի գդալ շաքարավազ
-
7 լիքը ճաշի գդալ ալյուր
-
200 գր թթվասեր
կրեմի համար.
-
500 գր յուղային թթվասեր կամ սերուցք
-
1 բաժակ շաքարավազ
Պատրաստման եղանակը.
Ձվերի սպիտակուցներն առանձնացնել դեղնուցներից:
Դեղնուցները հարել 5 ճաշի գդալ շաքարավազով, ավելացնել ալյուրը` շարունակելով հարել, ապա` թթվասերը:
Սպիտակուցներն առանձին տարայում հարել այնքան, մինչև ստացվի պինդ փրփուր, ավելացնել մնացած 3 ճաշի գդալ շաքարավազը` շարունակելով հարել: Ստացված զանգվածն աստիճանաբար ավելացնել նախորդի մեջ ու լավ խառնել:
Ջեռոցը տաքացնել մինչև 220 աստիճան: Ձևաթավան պատել կարագով, ալյուր շաղ տալ, մեջը լցնել խմորը և դնել ջեռոցը` ջերմաստիճանն իջեցնելով մինչև 200 աստիճան: Թողնել, որ խմորը 5-6 րոպե լավ բարձրանա, ապա ջերմաստիճանն իջեցնել 150 աստիճան և թխել ևս 20 րոպեի չափ:
Երբ թխվածքը պատրաստ լինի, ջեռոցից հանել, թողնել, որ հովանա, ապա դանակով բաժանել 2 շերտի:
Թթվասերը կամ սերուցքը հարել շաքարավազի հետ այնքան, մինչև շաքարավազը լրիվ լուծվի: Ստացված կրեմով միացնել տորթի շերտերը, մնացած մասը քսել տորթի երեսին ու ձևավորել ըստ ցանկության:

Անհրաժեշտ պարագաները.
-
1 բաժակ ալյուր
-
1 լիտր կաթ
-
4 ձու
-
ապխտած սաղմոն (лосось)
-
լոլիկ
-
այծի պանիր
-
աղ, շաքարավազ
Պատրաստման եղանակը.
Նախ հարկավոր է պատրաստել բլինները: Դրա համար ալյուրը բլրաձև լցնել սեղանին, մեջը կոտրել ձվերը, ավելացնել ըստ ճաշակի աղ և շաքարավազ, մատներով խառնել, տեղափոխել հարմար տարայի մեջ: Աստիճանաբար ավելացնել կաթը` ամեն շիթից հետո զանգվածը հարելով, որպեսզի գնդիկներ չառաջանան: Ստացված զանգվածը քամիչով քամել, 30 րոպե թողնել սառնարանում, ապա հանել ու լավ տաքացված թավայով բլիններ թխել:
Լցոնը պատրաստելու համար սաղմոնը, լոլիկն ու պանիրը խորանարդաձև կտրատել, խառնել իրար:
Յուրաքանչյուր բլինի կենտրոնում մի փոքր լցոն լցնել, եզրերը հավաքել պարկի նման ու փայտիկներով ամրացնել: Ստացված պարկիկների վրա մի փոքր քերած պանիր լցնել, դասավորել ձևաթավայի վրա և ոչ շատ երկար տապակել ջեռոցում:
Մատուցելուց առաջ փայտիկները հեռացնել:

Անհրաժեշտ պարագաները.
-
6 ձու
-
250 գր թթվասեր
-
100 գր շաքարավազ
-
15 գր կարագ
-
1 թեյի գդալ իմբիր
-
6 հատ մանդարին
-
1 հատ կիտրոն
-
դարչին
-
աղ
Պատրաստման եղանակը.
Ջեռոցը տաքացնել մինչև 180 աստիճան: Ձվերը հարել շաքարավազի, թթվասերի, աղի, հալեցված կարագի, 1 ճաշի գդալ կիտրոնի հյութի և իմբիրի հետ:
Վերցնել 6 հատ հրակայուն բաժակ, ներսից պատել կարագով և ստացված զանգվածը հավասարաչափ լցնել բաժակների մեջ, ապա վրայից դասավորել մանդարինի մաքրված և կաշին մաքրած կտորները:
Բաժակները ծածկել փայլաթիթեղով և մոտ 30 րոպե եփել ջեռոցում:
Մատուցելիս աղանդերը զարդարել կիտրոնի կեղևով և դարչինով:
Ամանորյա ծիսական կերակրատեսակներ
Լոբով աղցան
Ամանորյա սեղանի զարդն էր լոբին` իր տարատեսակներով հանդերձ: Լոբին իր պատյանով նման է ընտանիքի, իսկ հատիկը` սաղմն է, էմբիրոնը` կրկին նորացվող կյանքի և հավերժության գաղափարը: Խեթերը լոբին կապում էին աչքի լույսի հետ և իրենց մոգական ծեսերում լոբով շփում էին աչքերը` միաժամանակ լոբուն նվիրված բանաձևեր արտասանելով:
Բաղադրատոմս
Կարմիր լոբի 80գր., սոխ25 գր., արևածաղկի ձեթ` 15 գր., քացախ`15 գր., աղը, պղպեղը, համեմը և մաղադանոսն ըստ ճաշակի:
Լոբին խաշել, ջրքամել: Վրան ավելացնել կտրատած սոխ, մնացած բանջարեղեններն ու համեմունքները:Սիսեռ, հոնի չիր, ընկույզ, աղ, չամիչ, ալյուր, ջուր, հիլ:
Սիսեռից գնդիկներ
Սիսեռը նախօրոք թրջում են և գոլ ջրում պահում որոշ ժամանակ, որից հետո ձեռքով շփում են և միջուկն անջատում հաստ կեղևից: Եփում են 10-15 րոպ ե և կրկին նույն գործողությունը կատարում: Կեղևը միջուկից անջատելուց հետո սիսեռը մսաղացով աղում են, վրան ավելացնում կորիզներից անջատված հոնի չիր/նախապես թրջել գոլ ջրի մեջ/, ընկույզի ծեծած միջուկը, քիշմիշ, աղ, հիլ: 2 ճաշի գդալ ալուրը բովում և քիչ ջրով բացում են ու եփված այդ թանձր խյուսը լցնում սիսեռի վրա: Լավ խառնելուց և սառեցնելուց հետո այդ զանգվածից պատրաստում են կոլոլակներ: Մատուցել իս կոլոլակները շարում են տափակ սկուտեղի վրա, համեմում կանաչիով: Արևմտյան Հայաստանում օգտագործում են նաև թահին և լիմոնի հյութ:
Խոշաբ, չամչարակ
Սալորի չիր 25 գր., թթի չիր 25 գր., ծիրանի չիր 25 գր., չամիչ 20 գր., շաքարավազ 10 գր., դարչին ըստ ճաշակի:
Նշված մթերքները լվանալ, խառնել իրար, ավելացնել տաք ջուր և եփել 20-25 րոպե, ապա ավելացնել շաքարավազ և դարչին: Թույլ կրակի վրա եփել մինչև եռալը: Մատուցել սառը վիճակում:
Կաղանդ անուշ
500 գր., ընկույզի միջուկ, 700գր. մեղր: Մեղրը հարելայնքան, որ սպիտակի: Ընկույզի միջուկը խաշել, մաքրել, մանրացնել և բովել մինչև ոսկեգույն դառնալը, խառնել հարած մեղրին:
Աղբյուր`«Հայկական խոհանոց»,
www. Գիտելիք. am, www. Arocom.do. am